Stadgar och trivselregler

Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter regleras i föreningens stadgar i paragraferna 28 till och med 35. I paragraf 34 hänvisas till ”ordningsregler och övriga särskilda föreskrifter som föreningen meddelar i överensstämmelse med ortens sed.”

        STADGAR

Dessa ”ordningsregler och övriga särskilda föreskrifter” är samlade i särskilda dokument:

  1. ALLMÄNNA ORDNINGSREGLER
  2. ORDNINGSREGLER FÖR TVÄTTSTUGOR
  3. REGLER FÖR SOPHANTERING
  4. PARKERINGSREGLER
  5. REGLER FÖR FORDONSTRAFIK
  6. REGLER FÖR FÖRÄNDRINGAR
  7. FLAGGNINGSREGLER

De har knutits till stadgarnas paragraf 28 och således vunnit ”laga kraft” genom godkännande av föreningsstämman den 25 maj 2011.

Utöver ordningsregler finns föreningens rutiner, och dessa skall liksom ordningsreglerna följas av dem som bor inom föreningen.

Föreningens rutiner:

  1. FASTIGHETSSKÖTSEL OCH FELANMÄLNINGSRUTINER
  2. TORGSKÖTSEL
  3. TRÄDGÅRDSAVFALL
  4. LÅN AV REDSKAP OCH VERKTYG
  5. FÖRHYRNING AV PAVILJONGEN
  6. BOKNING OCH NYTTJANDE AV BASTUN
  7. INRE REPARATIONSFOND
  8. ÖVERLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT
  9. SKYDDSRUMSRUTINER

Brott mot ordningsreglerna kan i värsta fall leda till att bostadsrättshavaren sägs upp från sin bostadsrätt och tvingas till avflyttning.

Paragraf 36, första stycket säger: ”Nyttjanderätten till lägenhet som innehas med bostadsrätt och som tillträtts är förverkad och föreningen således berättigad att uppsäga bostadsrättshavaren till avflyttning, ....
...5. ...om bostadsrättshavaren eller den, till vilken lägenheten upplåtits i andra hand, åsidosätter något av vad som enligt 30 § skall iakttas vid lägenhetens begagnande eller brister i den tillsyn som enligt nämnda paragraf åligger bostadsrättshavare,....
...7. om bostadsrättshavaren åsidosätter annan honom åvilande skyldighet och det måste anses vara av synnerlig vikt för föreningen att skyldigheten fullgöres.”

”Åsidosätta något av vad som... skall iakttas”, eller att ”brista i den tillsyn som... åligger bostadsrättshavare” eller att ”åsidosätta annan honom åvilande skyldighet” är till exempel att bryta mot föreningens ordningsregler.

Detta gäller i princip. I realiteten är en uppsägning en synnerligen unik företeelse och sker, efter överklagande av styrelsens beslut, endast efter dom i domstol. Avgörande för domen är då huruvida stadgarnas och ordningsreglernas efterlevande anses ”...vara av synnerlig vikt för föreningen...”

Stadgarnas och ordningsreglernas efterlevande samt föreningens bestridande av brott mot desamma, är alltså en fråga om vanligt sunt förnuft.

Ett exempel: Uppsättning av en grå parabolantenn med cirka 70 cm diameter lär - efter ansökan om tillstånd - beviljas av styrelsen. Däremot, om antennen är rosa och 2 m i diameter lär styrelsen avslå ansökan och en domstol torde ge styrelsen rätt vid ett överklagande av styrelsens beslut.

I föreningens försäkringar ingår rättsskydd, vilket ger föreningen möjlighet att bestrida vad den anser vara svårare brott mot stadgarna eller ordningsreglerna.