Att bo i bostadsrätt
En bostadsrättsförening är en ägarform, som innebär att alla medlemmarna tillsammans äger en fastighet. Med ägandet följer också ett ansvar för förvaltning, skötsel och underhåll, vilket handläggs av föreningens styrelse. För att det ska fungera utan missförstånd och problem är det viktigt för föreningens medlemmar att känna vad som gäller för styrelsen i en bostadsrättsförening.
I en bostadsrättsförening med många medlemmar kan av praktiska skäl inte alla medlemmarna engageras i föreningens verksamhet och ansvar. Praktiskt löses detta genom att medlemmarna utser en styrelse, som har medlemmarnas förtroende att sköta föreningens angelägenheter samt verkställa olika beslut som gäller föreningens förvaltning.
Styrelsen för Brf Tre Högar har 5-7 ordinarie ledamöter och dess ansvar och uppgifter är reglerade både i lagen om ekonomiska föreningar och i bostadsrättslagen. Dessutom har föreningen egna stadgar som kompletterar och anpassar lagstiftningen till de lokala förutsättningarna i föreningen.
För att kontrollera styrelsen väljer medlemmarna också en revisor, vars uppgift är att granska om styrelsen följer lagstiftning och stadgar och dessutom förvaltar föreningens ekonomi och egendom på ett sätt som gagnar föreningen i ett långsiktigt perspektiv.
Styrelseledamöterna
Föreningsstämman är det högsta beslutande organet i en bostadsrättsförening. Följaktligen är det föreningsstämman, som utser och väljer vilka av medlemmarna som ska ingå i styrelsen. Det är också föreningsstämman som utser och väljer vem som ska vara revisor. Styrelsens ordinarie ledamöter och suppleanter måste vara medlemmar i bostadsrättsföreningen och det är bland annat därför man också väljer suppleanter till styrelsen. Skulle någon av de ordinarie ledamöterna flytta ifrån föreningen träder således någon av suppleanterna in som ny ordinarie ledamot.
Utöver ändamålet att snabbt kunna ersätta en ordinarie styrelseledamot, är syftet med suppleanterna, att de efter en förberedelsetid i styrelsearbetet ska kunna ta över som ordinarie ledamot i styrelsen. Styrelsearbetet är ju inte något "livstidsuppdrag". Efter många års arbete inom styrelsen brukar som regel de ordinarie ledamöterna träda tillbaka för att lämna över till nya förtroendevalda.
Med en sådan ordning kan föreningen försäkra sig om, att förvaltningen av föreningens egendom och omtanken om medlemmarnas intressen inte förändras drastiskt, vilket kan bli fallet om t.ex. hela styrelsen byts ut på en gång.
För att motverka sådana plötsliga förändringar, föreskriver våra stadgar, att styrelseledamöterna väljs för två år. Dessutom väljs tre respektive fyra av ledamöterna vartannat år, vilket innebär en viss "överlappning" mellan åren.
Genom att styrelseledamöterna själva är medlemmar i föreningen, sitter man så att säga i "samma båt" och styrelseledamöterna får själva ta följderna av sina beslut.
Revisorn
Revisorn har som nämndes i inledningen föreningsstämmans uppdrag att granska styrelsens arbete och förvaltningen av föreningens egendom. Revisorn behöver inte vara medlem i föreningen, vilket sammanhänger med att uppdraget som revisor är en mycket kvalificerad och ansvarsfull uppgift. Följaktligen finns det kanske ingen av medlemmarna i föreningen som vare sig kan eller vill ta det ansvaret och därför kan det bli nödvändigt att söka en revisor utanför föreningen.
Föreningsstämman väljer förutom ordinarie revisor också en suppleant som kan träda in om den ordinarie revisorn av någon anledning inta kan fullfölja sitt uppdrag. Annars gäller i princip samma ordning som för styrelsens suppleanter, det vill säga, suppleanten ska följa den ordinarie revisorns arbete och därigenom få ingående kännedom om föreningen och dess förvaltning. Därmed ska han/hon också vara förberedd att övertaga ansvaret som ordinarie revisor, när den tidigare ordinarie revisorn av olika skäl önskar frånträda sitt uppdrag.
Arbetet i styrelsen
Styrelsens målsättning och ambitioner är att alltid tillvarata föreningens och medlemmarnas intressen. Enskilda medlemmars intressen måste därvid alltid vägas mot föreningens gemensamma intressen. I det avseendet har de medlemmar som själva sitter i styrelsen inte några särskilda fördelar. Har någon i styrelsen en speciell angelägenhet som vederbörande vill få genomförd i föreningen, får frågan behandlas i vanlig ordning i form av en motion till föreningsstämman.
Genom ställningen som förtroendevald och den insyn i föreningens angelägenheter detta medför, följer också en sekretessplikt och diskretion för styrelseledamöterna i kontakterna utåt. (Protokoll från styrelsesammanträdena är således inte offentliga.) Detta är inget "hemlighetsmakeri" gentemot medlemmarna, utan är mera till för att undvika ryktesspridning och spekulationer. H.C. Andersens saga om hönan och fjädern gäller även i bostadsrättsföreningar!
Beslut i styrelsen
Alla åtgärder och annat som rör föreningen ska vara förankrade genom styrelsebeslut. Undantag gäller fastighets-och parkskötare, som har styrelsens förtroende att agera självständigt, dock med vissa restriktioner vad gäller beställningar och inköp för större belopp. I sådana fall ska ansvarig styrelseledamot tillfrågas och eventuellt ta upp ärendet i styrelsen för beslut.
Ofta kan det räcka med att två styrelseledamöter i förening avgör ärendet.
Omedelbara insatser för att förhindra sekundära skador vid plötsliga händelser som t.ex. vattenläckor eller stopp i avlopp, får dock beställas utanför gällande regler.
För beslut inom styrelsen gäller, att enighet bör eftersträvas i största möjliga utsträckning. I de fall det trots allt inte går att uppnå enighet får beslut fattas genom röstning. Suppleanter närvarande vid styrelsesammanträdena har endast yttranderätt, eftersom det endast är ordinarie ledamöter som deltar i besluten.
Suppleanter
I Brf Tre Högar låter vi suppleanterna vara med vid styrelsesammanträdena för att lära vad styrelsearbetet innebär. De är då förberedda för sin uppgift den dag det blir aktuellt att ta steget från att vara suppleant till att bli ordinarie ledamot. Suppleanternas närvaro medför också en allsidigare diskussion av olika ärenden.